Click here to revoke the Cookie consent

Zzp bemiddeling of zzp tussenkomst? Dit zijn de verschillen!

Gepubliceerd op: 01-03-2023

Zzp bemiddeling of zzp tussenkomst? Dit zijn de verschillen!

Bemiddeling en tussenkomst zijn twee verschillende termen die vaak voorkomen in de zzp-wereld. Niet heel gek dat ze soms ook door elkaar gehaald worden. Maar wat zijn nu precies de verschillen? TEAM Zzp legt het uit in dit artikel.

Wat is zzp bemiddeling?

Zzp bemiddeling is een vorm van ondersteuning voor zzp’ers die op zoek zijn naar opdrachten. Een derde partij, zoals een uitzendbureau of een bemiddelingsplatform, helpt jou als zzp’er een juiste match en opdracht te vinden. Het voordeel van een bemiddelingsbureau voor zzp’ers is dat ze vaak over een groot netwerk van opdrachtgevers beschikken. Dit maakt het vinden van een geschikte opdracht of opdrachtgever een stuk eenvoudiger voor jou als zzp’er. Daarnaast kan een bemiddelingsbureau of platform je ook helpen bij uitbetaling van opdrachten.

De voordelen van zzp bemiddeling voor zzp'ers en opdrachtgevers

Het doel van zzp bemiddeling is om zzp'ers en opdrachtgevers bij elkaar te brengen, zodat zzp'ers opdrachten kunnen vinden en opdrachtgevers snel vacatures kunnen invullen. Er zijn dan ook  verschillende voordelen van zzp bemiddeling, zowel voor zzp’ers als voor opdrachtgevers.

De voordelen van een bemiddelingsbureau voor zzp’ers:

  1. Vind eenvoudig nieuwe opdrachten: bemiddelingsbureaus of platforms hebben vaak een groot netwerk van opdrachtgevers waar zij zzp'ers mee in contact kunnen brengen. Dit kan het vinden van opdrachten een stuk eenvoudiger maken.
  2. Verdien meer: bemiddelingsbureaus of platforms kunnen vaak betere tarieven afdwingen voor jou als zzp'er, omdat zij een groter aanbod van opdrachten hebben.
  3. Een bemiddelaar bij betaling: veel bemiddelingsbureaus of platforms zorgen ervoor dat de betaling van opdrachten aan jou als zzp'er veilig en tijdig verloopt. Zo ben je er dus van verzekerd dat je altijd op tijd je facturen betaald krijgt

En de voordelen voor opdrachtgevers:

  1. Snellere invulling van vacatures: andersom helpen bemiddelingsbureaus of platforms opdrachtgevers ook bij het vullen van vacatures. Dat komt omdat ze een groot bestand van beschikbare zzp'ers beschikken waaruit opdrachtgevers kunnen kiezen. Hierdoor kunnen vacatures sneller ingevuld worden.
  2. Hogere kwaliteit van de zzp'ers: bemiddelingsbureaus of platforms selecteren vaak zzp'ers op basis van hun kwalificaties en ervaring. Hierdoor is de kans op een geschikte en gekwalificeerde zzp'er groter.
  3. Tijdsbesparing: door gebruik te maken van een bemiddelingsbureau of platform hoeven opdrachtgevers zelf niet actief op zoek te gaan naar geschikte zzp'ers. Dit scheelt een hoop tijd en energie.

Wat is zzp tussenkomst?

Naast zzp bemiddeling is er nog een andere overeenkomst waar veel zzp’ers gebruik van maken: zzp tussenkomst. Met zzp tussenkomst zorgt een tussenbureau voor de opdracht. Of beter gezegd, opdrachtgevers geven een opdracht aan het tussenbureau, waarna het tussenbureau de opdracht doorzet naar de geschikte zzp’er. In het geval van zzp tussenkomst ondertekenen de zzp’er en het tussenbureau samen een opdrachtovereenkomst. Volgens de Belastingdienst moeten het tussenbureau en de zzp’er aan drie voorwaarden voldoen bij deze overeenkomst:

  1. Er is geen gezagsverhouding tussen zzp’er en tussenbureau. Dit betekent dat je als tussenbureau niet kunt bepalen hoe de zzp’er te werk gaat.
  2. De zzp’er staat niet onder leiding en toezicht van de opdrachtgever, dit is de klant voor wie de zzp’er het werk doet.
  3. De zzp’er voldoet aan alle eisen om te bewijzen dat hij of zij daadwerkelijk werkt als zelfstandig ondernemer.

 

Wat zijn de verschillen tussen zzp bemiddeling en zzp tussenkomst?

Waar zzp bemiddeling slechts vraag en aanbod bij elkaar brengt, zorgt zzp tussenkomst voor een andere werkconstructie. Het tussenbureau is dan de ‘opdrachtgever’ van de zzp’er in plaats van de eindklant. Daarbij zijn er nog een paar andere verschillen tussen de twee overeenkomsten:

  1. Het doel: Zzp bemiddeling richt zich dus op het aan elkaar koppelen van vraag en aanbod. Bij zzp tussenkomst is de opdrachtnemer het tussenbureau in plaats van de eindklant.
  2. Uitbetaling: Bij zzp bemiddeling én tussenkomst ontvang je als zzp’er de betaling van ons.

Ben je een zelfstandige en kun je wel wat hulp en ondersteuning gebruiken? De experts van TEAM zzp helpen je graag op weg. Neem hier contact met ons op.