Click here to revoke the Cookie consent

Wat is Reversed Billing?

Gepubliceerd op: 13-06-2022

Reversed Billing: Wat is het en wat zijn de voordelen voor zelfstandigen?


Bespaar tijd, geld en behoud eenvoudig overzicht dankzij reversed billing

Tegenwoordig zijn er steeds meer zelfstandigen in Nederland. Hartstikke mooi dat steeds meer mensen kiezen hun passie te volgen en voor zichzelf aan de slag te gaan. Maar, werk je als zelfstandige, dan moet je er zelf voor zorgen dat de zaken financieel op orde zijn. Iets waar niet iedereen op zit te wachten. Een van de mogelijkheden is om via TEAM Zzp het facturatieproces voor jou als zelfstandige efficiënter en eenvoudiger te maken met reversed billing – ook wel self-billing genoemd. Lees hier alles over deze nieuwe vorm van factureren, wat de pluspunten zijn en hoe jij als zelfstandige je er voordeel mee kunt doen.

Wat is reversed billing?

Eigenlijk zegt de naam het al, met reversed billing, draai je het proces van factureren om. Het is dus niet de zelfstandige die de factuur opstelt, maar de opdrachtgever. Wanneer jij als zelfstandige jouw werk hebt gedaan, boek je jouw uren of diensten in via een centraal systeem bij de opdrachtgever. Zijn de gegevens en uren door de opdrachtgever goedgekeurd? Dan wordt er een factuur opgesteld. Het grootste verschil met de traditionele manier van factureren is dat zelfstandigen nu het proces van factureren bij de opdrachtgever kunnen neerleggen. Kortom, je hoeft zelf geen facturen meer op te stellen. 

Wat zijn de voordelen van reversed billing voor zelfstandigen?

Zowel zelfstandigen als organisaties hebben profijt van reversed billing. We zetten de grootste voordelen voor zelfstandigen alvast op een rij:

1. Geen administratieve rompslomp meer

Het grootste voordeel van reversed billing voor zelfstandigen is dat zij voortaan geen administratieve rompslomp meer hebben. Je legt jouw gewerkte uren, verleende diensten of verkochte producten eenvoudig vast in één systeem, waarna deze worden verwerkt. Hierdoor hoef je niet achter opdrachtgevers aan die te laat zijn met hun betaling én ben je verzekerd van een foutloos proces.

 

2. Krijg sneller uitbetaald

Omdat de facturatie bij reversed billing via het centrale systeem van de opdrachtgever verloopt, gaat het uitbetalen een stuk sneller. De uren, declaraties en overige kosten worden nu direct verwerkt in het systeem waardoor facturering een stuk eenvoudiger is.

 

3. Minder kans op fouten

Een ander voordeel van reversed billing is dat de kans op handmatige fouten een stuk kleiner wordt. Doordat beide partijen in één systeem werken om de uren bij te houden of te accorderen, voorkom je miscommunicatie of dubbele administratie. Vooral voor starters kan dit een hoop ellende schelen en kosten besparen.

 

4. Meer tijd voor wat er echt voor doet

Zelfstandigen willen vaak van hun passie hun beroep maken. Echter onderschatten zij het aantal uur dat besteed moet worden aan administratie en boekhouding. Door voor reversed billing te kiezen verminder je die administratieve taken. Zo houd je meer tijd over voor dat wat er écht toe doet: jouw klanten en passie.

Wil jij als zelfstandige nou ook je voordeel doen met reversed billing? Of ben je klaar met de administratieve rompslomp? Dan kan TEAM Zzp je hierbij helpen. Wij helpen zelfstandigen bij deze administratieve ondersteuning. Wil je alle voordelen van TEAM Zzp weten, lees hier meer over onze werkwijze of neem direct contact met ons op.