Click here to revoke the Cookie consent

Wat doet een Bouwvakhelper?

Gepubliceerd op: 12-01-2024

Een Bouwvakhelper, ook bekend als bouwhulp of bouwopruimer, is een belangrijke schakel in de bouwsector. Deze rol omvat diverse taken ter ondersteuning van vakmensen zoals onder andere timmerlieden en metselaars. Hoewel de specifieke verantwoordelijkheden kunnen variëren afhankelijk van het project en de opdrachtgever, zijn er enkele kernactiviteiten die vaak bij deze functie horen.

Verantwoordelijkheden

Materiaalvoorbereiding

Een Bouwvakhelper assisteert bij het voorbereiden en aanvoeren van bouwmaterialen op de werkplek.

Dit omvat het verzamelen, klaarzetten en transporteren van benodigde materialen naar de juiste locaties binnen de bouwplaats.

Ondersteuning bij constructiewerk

De bouwvakhelper biedt hulp bij verschillende constructietaken, zoals het dragen en plaatsen van bouwonderdelen en het vasthouden van materialen.

Schoonmaak en opruimen

Het handhaven van een schone en georganiseerde werkplek is cruciaal. Een bouwvakhelper helpt bij het opruimen van de bouwplaats, het verwijderen van afval en het schoonmaken van gebruikte gereedschappen.

Assistentie aan vakmensen

Ze assisteren vakmensen zoals timmerlieden, metselaars, loodgieters en elektriciens door gereedschappen aan te reiken, te assisteren bij metingen en andere ondersteunende taken.

Veiligheid en naleving

Bouwvakhelpers dragen bij aan de veiligheid op de bouwplaats door zich te houden aan veiligheidsvoorschriften, het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) en het helpen bij het opzetten van veiligheidsvoorzieningen, door middel van een opgeruimde bouwplaats.

Vereiste vaardigheden en kwalificaties

Fysieke kracht en uithoudingsvermogen

Het werk van een bouwvakhelper vereist vaak tillen, buigen, staan en andere fysieke activiteiten gedurende langere periodes.

Samenwerking

Goede communicatieve vaardigheden en het vermogen om effectief samen te werken met verschillende teamleden zijn essentieel.

Basiskennis van bouwmaterialen en gereedschappen

Een algemeen begrip van bouwmaterialen en het juiste gebruik van gereedschappen is belangrijk voor deze rol.

Veiligheidsbewustzijn

Begrip van veiligheidsvoorschriften en het vermogen om deze nauwgezet te volgen om een veilige werkomgeving te waarborgen.

Conclusie

Een Bouwvakhelper speelt een onschatbare rol in de bouwsector door vakmensen te ondersteunen en ervoor te zorgen dat bouwprojecten soepel verlopen. Hun bijdrage in het voorbereiden van materialen, handhaven van een veilige werkomgeving en het bieden van cruciale ondersteuning draagt bij de kwaliteit van bouwprojecten. Dit werk vereist toewijding, fysieke kracht en een teamgerichte mentaliteit.

Aan de slag als bouwvakhelper?

Ben je geïnteresseerd in deze uitdagende functie, of heb je een vraag? Vul dan het formulier in en ons TEAM neemt zo spoedig mogelijk contact met jou op.

(optioneel) toegestane bestandstypen: jpg, pdf, doc, docx, key, odt
Bestandstype niet toegestaan
Je hebt geen toestemming gegeven.
Helaas..

The form contains errors