Click here to revoke the Cookie consent

Veilig Werken met PU-producten: De nieuwe certificeringsvereiste voor vakkrachten

Gepubliceerd op: 24-08-2023

Veilig Werken met PU-Producten: De nieuwe certificeringsvereiste voor vakkrachten

Als vakkracht is het belangrijk om veilig te werken met PU-producten, zoals bijvoorbeeld polyurethaanschuim (PUR), lijm, lak, verf en vernis. Maar wist je dat PU-producten gevaarlijke stoffen bevat, genaamd di-isocyanaten, die allergieën kunnen veroorzaken? Vanaf 24 augustus 2023 moeten alle vakkrachten, inclusief zelfstandigen (zzp'ers) en uitzendkrachten, een speciale training volgen en een certificaat behalen om veilig met PU-producten te werken. Hier lees je meer over deze nieuwe verplichting.

Waarom is de certificering belangrijk?

Di-isocyanaten vormen een risico voor de gezondheid van bouwprofessionals die met PU-producten werken. Deze chemicaliën kunnen allergieën veroorzaken, zoals astma, en zelfs na jaren van veilig werken plotseling een allergische reactie veroorzaken. Om het aantal allergische reacties te verminderen, heeft de Europese autoriteit voor chemische stoffen (REACH) een nieuwe beperking op di-isocyanaten ingevoerd. Als gevolg daarvan moeten alle producten die méér dan 0,1% di-isocyanaten bevatten vanaf 24 februari 2022 vermelden dat er een training vereist is voor veilig gebruik.

Werk je vaak met dit soort producten? Dan moet je uiterlijk op 24 augustus 2023 de verplichte opleiding hebben afgerond én gecertificeerd zijn.

Wat moet je weten?

Als vakkracht die met een PU-product werkt, moet je deelnemen aan een goedgekeurde training over veilig werken met di-isocyanaten. De inhoud van de training is afgestemd op de taken die worden uitgevoerd met di-isocyanatenproducten, omdat sommige werkzaamheden een hoger risico op blootstelling met zich meebrengen. Na voltooiing van de training ontvang je een certificaat dat aantoont dat je bekwaam bent om veilig met di-isocyanaten te werken.

Het certificaat is vijf jaar geldig. Na deze periode moet je de training opnieuw volgen om je certificering te vernieuwen. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever (of zzp'er) om bij te houden welke werknemers de certificering hebben behaald en wanneer de hercertificering nodig is.

Wat moet je doen?

Als vakkracht is het van groot belang om tijdig aan deze nieuwe vereiste te voldoen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de producten die onder de regelgeving vallen door het etiket te raadplegen of door de lijst met producten op deze website te bekijken. Als je met PU-producten werkt en het certificaat nog niet hebt behaald, plan dan de verplichte training zo snel mogelijk in. TEAM Personeel staat klaar om je te ondersteunen bij het behalen van je certificaat en veilig te blijven werken met PU-producten.

Haal je certificaat bij TEAM Personeel

De nieuwe verplichte certificering voor vakkrachten die met PU-producten werken, is bedoeld om jou en je collega's te beschermen tegen de risico's van di-isocyanaten. Het behalen van het certificaat toont aan dat je veilig met deze stoffen kunt omgaan en draagt bij aan een gezonde werkomgeving. Bij TEAM Personeel helpen we je graag op weg.

Ben je werkzaam bij TEAM Personeel of via TEAM Zzp en heb je vragen over de certificering of wil je meer informatie? Neem contact met ons op. We staan klaar om je te helpen en jouw veiligheid staat bij ons voorop.

-> Meer lezen over veilig werken op de bouwplaats? Klik en lees ons andere kennisartikel!

-> Meer lezen over certificaten in de bouw? klik hier voor ons kennisartikel over het VCA-certificaat!