Click here to revoke the Cookie consent

VCA Basis, VCA VOL en GPI: wat betekent het en waarom is het belangrijk als je in de bouw werkt?

Gepubliceerd op: 16-05-2023

VCA Basis, VCA VOL en GPI: wat betekent het en waarom is het belangrijk als je in de bouw werkt?

Als je werkt in de bouw- en technieksector is het belangrijk om te weten wat VCA Basis, VCA VOL en GPI betekenen. Dit zijn allemaal certificaten die aantonen dat je als uitzendkracht of zzp’er kennis hebt van veiligheid, gezondheid en milieu. Maar wat houden ze nou precies in en waarom is het belangrijk om een VCA certificaat te hebben? Die vragen beantwoorden wij in dit artikel.

Wat zijn de VCA Basis, VCA VOL en GPI?

In de bouwsector is het behalen van een VCA certificaat van groot belang voor zowel je professionele loopbaan als je persoonlijke veiligheid. Maar wat houdt zo'n certificaat eigenlijk in? VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. 

Het is een certificaat die in Nederland veel wordt gebruikt in de bouwsector en bedrijven verplicht om te hebben als ze werkzaamheden uitvoeren met een verhoogd risico. De VCA certificaat bestaat uit twee niveaus, VCA Basis en VCA VOL:

  • De VCA Basis certificaat is bedoeld voor medewerkers die operationeel werk verrichten en laat zien dat je beschikt over voldoende kennis en vaardigheden op het gebied van veilig werken en risicobeheersing. Je hebt bijvoorbeeld net een opdracht aangenomen om te werken op een bouwplaats waar grote machines en gevaarlijke stoffen worden gebruikt. Als je geen kennis hebt van de veiligheidsvoorschriften en risico's op deze werkplek, loop je het risico betrokken te raken bij een ongeval of letsel op te lopen. Met een VCA Basis certificaat toon je aan dat je veilig en verantwoord je werkzaamheden kunt uitvoeren. Een VCA Basis certificaat is tien jaren geldig.
  • De VCA VOL gaat een stapje verder. Stel je bent als leidinggevende of zzp'er verantwoordelijk voor een bouwproject waarbij meerdere mensen betrokken zijn en er sprake is van verschillende soorten risico's. In deze situatie is het belangrijk dat je niet alleen je eigen veiligheid in acht neemt, maar ook de veiligheid van anderen waarborgt. Door het behalen van de VCA VOL certificaat toon je aan dat je niet alleen de kennis hebt om veilig te werken, maar ook de vaardigheden om anderen te instrueren en te controleren op het naleven van veiligheidsvoorschriften en risicobeheersing. Wist je dat je als zzp’er in de bouw verplicht bent om een VCA VOL te hebben voordat je aan de slag kunt bij opdrachtgevers die VCA-gecertificeerd zijn? Een VCA VOL certificaat is tien jaren geldig.
  • Naast het VCA certificaat is er ook nog het GPI-certificaat. Dit certificaat is bedoeld voor personen die voor een specifieke functie extra veiligheidsmaatregelen moeten kennen. Hoewel dit certificaat niet altijd verplicht is in de bouwsector, draagt het wel bij aan de betrouwbaarheid en kwaliteit van jouw werk. Tevens is het op sommige bouwplaatsen verplicht om een geldig GPI-certificaat te hebben. Een GPI-certificaat is één jaar geldig. 

Hoe krijg je een VCA of GPI certificaat?

Het behalen van een VCA certificaat is dus van groot belang, omdat het aantoont dat je veilig en verantwoordelijk werkt én dat je beschikt over de kennis en vaardigheden die nodig zijn om risico's te minimaliseren. Daarnaast onderscheidt een VCA certificaat je ook van concullega’s in de bouwsector. Dat komt omdat opdrachtgevers die VCA-gecertificeerd zijn alleen kiezen voor krachten die ook over een VCA certificaat beschikken. Maar hoe kom je aan een VCA certificaat?

Voor een VCA certificaat moet je de theorie tot je nemen door zelf te leren of een cursus te volgen, daarna moet je een examen afleggen. Deze cursus is bedoeld om je kennis en vaardigheden op het gebied van veilig werken en risicobeheersing te vergroten. Met het examen test je vervolgens of je alle kennis en informatie tijdens de cursus hebt onthouden en kunt toepassen in de praktijk. Zo’n examen bestaat uit meerdere multiple-choice vragen en duurt ongeveer 60 tot 90 minuten.

Voor een GPI certificaat moet je online oefenopdrachten maken waarna je direct het examen online aflegt. Ook deze oefen- en examenopdrachten bestaan uit multiple-choice vragen. De combinatie duurt ongeveer 1 tot 2 uren.

Geen zorgen, bij TEAM Personeel bieden wij jou de mogelijkheid om jouw VCA of GPI te behalen. Zo ga je binnen de kortste keren aan de slag voor een van onze opdrachtgevers in de bouw.

Werk je in de bouwsector maar heb je nog geen VCA of GPI certificaat? Neem hier contact met ons op.