Click here to revoke the Cookie consent

Inlenersbeloning

Gepubliceerd op: 24-01-2023

Voor wie is de inlenersbeloning?

De inlenersbeloning zorgt er voor dat uitzendkrachten evenveel beloond worden als werknemers in vaste dienst. Een wettelijke afspraak die voorkomt dat uitzendkrachten en personeel ongelijk behandeld worden. Maar voor wie geldt de inlenersbeloning dan? Eigenlijk is dat heel simpel. De inlenersbeloning geldt voor alle uitzendkrachten. De enige uitzondering zijn werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor deze groep mensen geldt er een apart loongebouw.

De verschillende onderdelen van de inlenersbeloning

Maar waarop is de inlenersbeloning allemaal van toepassing? Hieronder hebben we de tien elementen uiteen gezet met een korte uitleg:

Gelijk loon en functiegroep

Dit betekent dat je een gelijkwaardig salaris/bruto loon ontvangt. Deze komt overeen met de schaal en of functie waarin vaste werknemers werken.

Arbeidsduurverkorting (ADV/ATV)

Door de inlenersbeloning hebben uitzendkrachten recht op dezelfde ATV-regeling van als de vaste werknemers. De toeslag voor overuren in de bouw varieert van 25% tot 100% en is afhankelijk van wanneer je overwerkt.

Toeslagen voor werken in onregelmatigheid

Wanneer je op onregelmatige tijden werkt, heb je recht op extra toeslagen. Dit zijn toeslagen voor overwerk, onregelmatige en/of verschoven uren of ploegentoeslag. Voor flexwerkers in de bouw geldt een toeslag van 20% tot 100%, afhankelijk van de dag en het tijdstip. Werk je op een doordeweekse dag buiten het dagvenster of in het weekend? Dan heb je recht op deze toeslag dankzij de inlenersbeloning.

Initiële en periodieke loonsverhoging

Wat betreft loonsverhoging zorgt de inlenersbeloning ervoor dat jouw salaris hetzelfde blijft als dat van vaste werknemers. Ook wanneer zij dus een initiële of periodieke loonsverhoging ontvangen.

Reiskostenvergoeding

Als uitzendkracht in de bouw heb je recht op dezelfde kostenvergoeding als jouw collega’s die vast in dienst werken. Voor reiskosten krijg je sinds 1 januari 2023 per kilometer netto €0,21 vergoed (eerder was dit €0,19). In de bouw wordt je bruto aangevuld tot €0,32.

Reistijdvergoeding

Normaal gesproken worden je reistijd of reiskosten vergoed door jouw werkgever. Dankzij de inlenersbeloning hebben ook uitzendkrachten in de bouw, recht op een reistijdvergoeding. Let op, er is wel één uitzondering: wanneer jouw reistijd als gewerkte uren worden aangemerkt dan worden deze namelijk niet vergoedt. Het komt vaak voor dat je werkzaam bent op een klus buiten jouw gemeente. Dan heb je recht op een reisurenvergoeding. Dus per gereden uur krijg je een vergoeding. Niet alle reisuren worden vergoed, behalve als een of meerdere collega’s meereizen. Een actuele lijst is beschikbaar in de CAO. Mocht je dusdanig ver van huis werken waardoor je niet thuis kunt slapen, dan wordt er huisvesting en eten voor je geregeld. Deze worden 100% vergoedt.

Eenmalige uitkeringen

Als de inlenersbeloning wordt toegepast heb je als uitzendkracht ook recht op eenmalige uitkeringen. De hoogte van deze uitkering is gelijk aan de hoogte van de eenmalige uitkering aan medewerkers in dezelfde functie of rol.

Werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen

Ook als uitzendkracht heb je recht op veilige werkkleding en gereedschapsgeld dankzij de inlenersbeloning. Bij TEAM Personeel werken wij met een kledingpuntensysteem. Met dit puntensysteem kun je kwalitatieve werkkleding bestellen in ruil voor werkdagen. Wat betreft persoonlijke beschermingsmiddelen spreekt TEAM Personeel met jouw opdrachtgever af wie wat levert.

Vaste eindejaarsuitkeringen

Als laatste op de lijst is de vaste eindejaarsuitkering. Deze gaat dit jaar, vanaf januari 2023 in. Dit betekent dat uitzendkrachten recht hebben op een vaste eindejaarsuitkering volgens de voorwaarden die gelden bij de werkgever.

Ben je benieuwd of jij in aanmerking komt voor de inlenersbeloning of heb je vragen over jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met een van onze experts!