Click here to revoke the Cookie consent

Inkomsten uit dienstverband en een WW-uitkering

Gepubliceerd op: 16-11-2022

Wanneer heb ik hier mee te maken?

Je hebt met inkomstenopgave van het UWV te maken wanneer je een WW-uitkering ontvangt en daarnaast inkomsten hebt uit dienstverband. Als je dus werkt via TEAM Personeel, dan heb je dus inkomsten en moet je dit opgeven bij het UWV.

Inkomsten vooraf ingevuld door de werkgever

TEAM Personeel doet elke 4-wekelijkse periode aangifte voor loonbelasting. Hierdoor weet het UWV hoeveel inkomsten je hebt gehad. Het kan voorkomen dat het UWV eerder om de inkomsten vraagt, voordat wij de aangifte voor die periode hebben gedaan. Dan moet je zelf je SV-loon uitrekenen.

Het beste is om dit door ons te laten controleren, of nog makkelijker, het door ons te laten uitrekenen. Zo weet je zeker dat het altijd klopt en dat er geen correcties volgen. In het ergste geval moet je geld terug betalen.

Wanneer je een fout hebt gemaakt, kan je het beste even contact opnemen met het UWV.

Wat is SV-loon

SV-loon staat voor sociale verzekeringsloon en dit is het loon waarover je belastingen en sociale verzekeringspremies betaalt. Soms wordt het SV-loon anders genoemd, de meest gebruikte benamingen zijn:

  • loon voor loonheffing;
  • heffingsloon;
  • loon voor inhoudingen;
  • loon werknemersverzekeringen.

Wij zouden graag het SV-loon willen vermelden op onze loonstroken, alleen doordat onze software het niet toelaat, is dit helaas niet mogelijk.


Hoe bereken je het SV-loon

Op zich is het vrij makkelijk uit te rekenen. Echter zoals boven ook genoemd is het verstandiger om het door ons te laten doen. Een foutje is namelijk snel gemaakt.

Mocht je het wel zelf uit willen rekenen, doe je dat zo:

            Bruto loon (totaal bruto componenten)    -/-    Premies/Inhoudingen   =  SV-loon
         

Opgeven inkomsten per 4 weken

Omdat TEAM Personeel de loonbelasting per 4 weken aangeeft, en jij per week of per 4 weken betaald wordt, moet je de inkomsten niet per maand uitrekenen, maar per 4 weken. Als je namelijk per maand wordt betaald, krijg je 12 keer per jaar loon. Er zijn 13 periodes van 4 weken in het jaar.

Dat betekent dat je in 1 maand per jaar jouw inkomsten over 8 weken moet opgeven. Je kan in die maand misschien minder of geen uitkering krijgen. Als je geen uitkering ontvangt komt het doordat je die maand meer verdient dan 87,5% van jouw WW-maandloon. Het UWV rekent ongeacht loon per maand, per week of per 4 weken een WW-maandloon uit (dit is berekend het UWV op basis van je loon van de afgelopen 12 maanden). 


Wanneer geef je welke inkomsten door

Omdat we ons kunnen voorstellen dat het opgeven per 4 weken tot verwarring kan leiden, hebben we hiervoor een overzichtelijk tabel gemaakt om het te verduidelijken:

Periode

Weken

Bij welke maand horen deze inkomsten?

1

4

januari 

5

8

februari 

9

12

maart 

13

16

april 

17

20

mei 

21

24

juni 

25

28

juli 

29

32

augustus 

33

36

september 

10 

37

40

oktober 

11 

41

44

november 

12 

45

 

december 

13 

 

52

december 


Voorbeeld; je moet de inkomsten van de maand januari opgeven, dit is periode 1. Hiervoor gebruik je jouw inkomsten uit week 1 t/m 4. Wanneer je jouw inkomsten van februari moet opgeven, periode 2, dan gebruik je jouw inkomsten uit week 5 t/m 8.


Inkomsten december

Perioden 12 en 13 eindigen in de maand december. Je geeft dus jouw inkomsten over 8 weken aan het UWV door. De kans is groot dat in december je inkomsten hoger zijn dan 87,5% van je WW-maandloon. Daarom is de kans groot dat je geen uitkering ontvangt over december. Voor vragen hierover, adviseren wij contact op te nemen met het UWV.

 

 

Bron: uwv.nl

https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/wat-is-sv-loon/detail/waar-vind-ik-het-sv-loon-op-mijn-loonstrook

https://www.uwv.nl/particulieren/werkloos/tijdens-ww-uitkering/detail/inkomstenopgave-invullen