Zoek vacatures

Zzp’er in de bouwsector? Deze 12 stappen helpen je op weg!

30 november 2022 — In de bouw is er momenteel veel vraag naar zzp’ers. Of dat nou is als schilder of timmerman, dat maakt niet uit. Wil je officieel als zzp’er aan de slag, dan zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zaken die je eerst op orde moet hebben voordat je écht kunt beginnen. Welke zaken dat zijn vertellen we je in dit artikel.

Geschreven door Edwin de Vries

Wat moet ik doen om voor mijzelf te beginnen?

In loondienst werken biedt comfort en zekerheid. Maar als zzp’er heb je een stuk meer vrijheid, bepaal je zelf wat voor werk je doet (en voor wie), wanneer je dit doet én voor welke prijs je jouw diensten verricht. Die vrijheid is voor veel mensen hét argument om te starten als zzp’er. Met vrijheid komt ook verantwoordelijkheid. Niet iedereen kan dit even makkelijk. Naast het werken met je handen, zul je ook een stuk meer moeten communiceren, bijvoorbeeld met de klant. Is dit wel wat je wil? Is dit wel het juiste moment om zzp’er te worden, financieel, maar leent de economie zich er op dit moment ook voor? En er komt natuurlijk ook veel meer stress bij kijken.

Om officieel als zzp’er aan de slag te gaan zijn er twaalf belangrijke stappen waar je rekening mee moet houden:

Stap 1: Strategie en financieel plan

Wanneer je als zzp’er in de bouw aan de slag gaat is het aan te raden eerst te beginnen met een strategie en het opstellen van een financieel plan. Nog voordat je naar de KvK gaat om je in te schrijven. Doe onderzoek naar de verschillende rechtsvormen voor zzp’ers, hoeveel startkapitaal je nodig hebt en bijvoorbeeld welke materialen je nodig hebt om jouw diensten te kunnen verrichten. Wat is het meest rendabel voor jou als zzp’er en wat heb je daarvoor nodig?

Stap 2: Uurtarief

De meeste zzp’ers in de bouw werken op uurtarief. Denk dus voordat je officieel begint goed na over wat jij voor jouw diensten of producten wilt en kan vragen. Let op: als zzp’er ben je verantwoordelijk voor je eigen pensioen, vakantiegeld en doorbetaling bij bijvoorbeeld ziekte of vakantie. Deze moeten je dus meenemen in het berekenen van je uurtarief. Weet je niet hoe je jouw uurtarief moet berekenen? Online vind je verschillende tools die je hierbij kunnen helpen, maar ook een zzp-bemiddelaar zoals TEAM Zzp helpt je graag op weg. Daarnaast kan je natuurlijk ook een werk aannemen, hiervoor bepaal je vooraf een prijs met de opdrachtgever. Maak dus een goede offerte en neem hier de tijd voor, voordat je iets vergeet!

Stap 3: Een bedrijfsnaam verzinnen

Nu kom het leuke deel van zelfstandige zijn: het verzinnen van een eigen bedrijfsnaam! Er zijn verschillende regels waaraan een bedrijfsnaam moet voldoen. Daarbij moet je zeker weten dat de door jou gekozen bedrijfsnaam niet al in gebruik is door iemand anders. Dit kun je allemaal controleren via de KvK. Wil je ook een website, bekijk dan ook of de domeinnaam van je verzonnen bedrijfsnaam al bestaat of niet.

Stap 4: Welke rechtsvorm moet ik kiezen?

Nu je weet wat je precies gaat doen, wat je uurtarief is en wat de naam van jouw onderneming wordt is het tijd om te kijken naar de rechtsvorm. Er zijn verschillende rechtsvormen. Van eenmanszaak en BV, tot rechtsvormen zoals NV en Vof. Over het algemeen kiezen startende ondernemers voor een eenmanszaak.

Stap 5: Schrijf je in bij de KvK

Nu je een goede basis hebt voor jouw onderneming moet je je gaan inschrijven bij de KvK. Dit is voor iedereen die voor zichzelf begint, ook in de bouw, verplicht. In feite is een afspraak bij de KvK vrij eenvoudig gemaakt. Online kies je een tijdstip en locatie bij jou in de buurt uit en meer hoef je niet te doen. Ben je al gestart met jouw diensten te verkopen? Zorg dan dat je binnen één week je inschrijft bij de KvK. De kosten voor een inschrijving zijn (op dit moment) eenmalig €51,95.

Stap 6: Open een zakelijke bankrekening

Hoewel sommige ondernemers ervoor kiezen om hun privé en zakelijke inkomsten op een rekening te zetten, kun je beter gelijk een zakelijke rekening openen. Zo houd je privé en zakelijk beter gescheiden en daarmee krijg je veel meer overzicht. Wanneer het tijd is om belastingaangifte te doen is het een stuk makkelijker werken en bespaar je jezelf kopzorgen wat betreft de boekhouding. Daarbij staat het ook een stuk professioneler naar opdrachtgevers toe. Bijna alle banken in Nederland bieden de mogelijkheid om een zakelijke rekening te openen. Lees de voorwaarden goed door en kies dan een rekening die bij jou past.

Stap 7: Moet ik als zzp’er een verzekering afsluiten?

Niets moet, maar veilig is het wel. Een must-have verzekering voor zzp’ers in de bouw is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Met een AVB dek je schade die door jou of door een van jouw werknemers is veroorzaakt tijdens het werk. Mocht er dus een keer iets mis gaan dan ben je verzekerd – letterlijk en figuurlijk – dat de kosten gedekt worden. Een AVB kun je bij verschillende maatschappijen, zelfs banken, afsluiten. Ook hier geldt: doe eerst je onderzoek. Wanneer je via TEAM Zzp aan de slag gaat, is het wel een vereiste.

Stap 8: Administratie en boekhouding

De boekhouding is voor veel ondernemers een doorn in het oog. Je moet consequent alle uitgaven, inkomsten en bedrijfskosten bijhouden en deze op tijd en op de juiste manier aangeven bij de belasting. Daarnaast moet je het ook nog 7 jaren bewaren. Dat alles naast je dagelijkse werkzaamheden. Gelukkig zijn er verschillende soorten boekhoudsoftware die het bijhouden van de boekhouding een stuk makkelijker maken. Een paar bekende tools die je helpen met de boekhouding zijn E-boekhouden.nl en Money Monk. Lijkt je dit geen goed idee, dan kan je ook nog een administratiekantoor inschakelen om voor jou de boekhouding uit handen te nemen.

Ook is het belangrijk dat je op de juiste manier factureert aan opdrachtgevers. Omdat er in de bouw vaak gewerkt wordt met onderaannemers moet de BTW op een factuur worden verlegd. Een manier van factureren die we reversed billing noemen. TEAM Zzp heeft een eigen reversed billing service die geheel gratis is, inclusief factuursjablonen. Wil je meer weten over reversed billing en onze tool gebruiken? Lees hier meer.

Stap 9: AVG

In 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ingegaan in Nederland. Deze wet stelt strenge eisen aan privacy en zorgt ervoor dat bedrijven eerlijk en transparant met hun gegevens omgaan. Ook zzp’ers. Let er daarom op dat je alle informatie en kwetsbare gegevens van derden en opdrachtgevers veilig en op de juiste manier opslaat.

Stap 10: Vervoer

Zonder vervoer kom je als zzp’er in de bouw natuurlijk nergens. Daarbij mag je als zzp’er niet rijden in de auto van je opdrachtgever. Dat betekent dat je dus zelf verantwoordelijk bent voor het regelen van vervoer. Heb je al een eigen auto? Fijn! Zo niet, zorg er dan voor dat je op tijd een eigen auto regelt.

Denk er wel aan om de juiste verzekering af te sluiten.

Stap 11: Zorg voor eigen elektrisch- en handgereedschap

Net zoals bij stap 10 ben je ook zelf verantwoordelijk voor het regelen van gereedschap. Neem de kosten van gereedschap daarom op in het financiële plan van stap 1. Bijna alle kosten die je maakt voor je eigen onderneming kunnen worden afgetrokken van de belasting. Welke kosten dat precies zijn en welke middelen hiervoor in aanmerking komen kun je controleren via de Belastingdienst. Denk er ook aan dat als je voor een VCA gecertificeerd bedrijf opdrachten uitvoert, jouw gereedschap gekeurd dient te zijn. In dat geval dien je ook een Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) certificaat te hebben. Hierin kan TEAM Zzp je ook bemiddelen.

Stap 12: Op zoek naar opdrachtgevers en opdrachten

Nu je alle stappen hebt doorlopen begint het echte werk pas: het vinden van de juiste opdrachten en opdrachtgevers. Klik hier voor onze actuele opdrachten. Vooral wanneer je net begint als zzp’er in de bouw kan het in het begin moeilijk zijn om opdrachten binnen te halen. Wil je een vliegende start? Dan is een zzp bemiddelaar gespecialiseerd in de bouwsector wellicht een goed idee. Bij TEAM Zzp helpen we dagelijks zzp’ers aan leuke opdrachten en helpen we ze bij het bouwen van een succesvolle onderneming. Lees hier welke eisen wij stellen aan de zzp’er.

Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op, wij helpen je verder op weg.

Over TEAM Zzp

Wij zorgen ervoor dat jij, de zzp’er, gekoppeld wordt aan de leukste en mooiste klussen in het Noorden! Wij zijn meer dan een betrokken bemiddelaar tussen twee partijen. Wij zijn een kennis- en sparringpartner, zowel voor zzp’er als voor opdrachtgevers.

Wil je nóg meer weten, lees hier meer over Zzp-bemiddeling of lees meer in onze Kennisbank. Bij vragen kan je altijd contact met ons opnemen via telefoonnummer 050 313 63 65 of een mail sturen naar administratie@teamzzp.nl.

Bekijk onze opdrachten voor alle actuele uitdagingen die wij klaar hebben staan voor jou.

Wil je meer leren over het ondernemerschap, administratie en het scoren van nieuwe opdrachten? Wij vertellen je er hier alles over!

Geschreven door Edwin de Vries
Terug naar overzicht
Sluiten

Aanmelden vacature alert

Ontvang als eerste de vacatures in je mailbox. Wij zullen niet je mailbox doen overstromen.