Voordat je begint met werken
Een goed begin is het halve werk. Wat betreft veiligheid op de werkvloer is dat precies hetzelfde. Voordat je aan het werk gaat zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om er zeker van te zijn dat je veilig te werk gaat.
Dat begint bij het uitplannen van je werkzaamheden. Welke werkzaamheden moet je uitvoeren en hoe ga dat precies doen? Door een plan uit te werken en jezelf goed voor te bereiden weet je zeker dat je het juiste gereedschap en de persoonlijke beschermingsmiddelen bij je hebt. Ander voordeel: zo verklein je ook de kans op fouten. Naast het uitplannen van je werkzaamheden is het belangrijk dat je een opgeruimde en stofvrije werkplek hebt. Laat je werkplek als je klaar bent schoon achter en voorkom onnodige troep. Tot slot is het belangrijk een LMRA te doen, ook wel bekend als Last Minute Risico-Analyse. Met een LMRA controleer je of alle nodige maatregelen zijn getroffen tijdens de voorbereiding. Zo herken je risico’s of gevaren op tijd zodat deze voorkomen kunnen worden.
Verantwoordelijkheid en rolverdeling
Of je nou in een team werkt of alleen, het is altijd goed om te weten wie waar verantwoordelijk voor is. Neem waar nodig de juiste maatregelen zodat je veilig en gezond kan werken. Dat betekent dat je alleen de werkzaamheden accepteert die je kan uitvoeren en waarvoor je bevoegd bent. Werk je in een team? Dan ben je ook verantwoordelijk voor de veiligheid van anderen. Spreek collega’s aan als zij onveilig werken en andersom, sta open voor feedback wanneer jouw collega’s jou op een onveilige situatie wijzen. Misschien een open deur maar toch de herhaling waard: gebruik nooit alcohol of drugs op de werkplaats. Niet alleen breng je jezelf en anderen hiermee in gevaar, het is ook uitermate onprofessioneel. Mocht je medicijnen gebruiken die je rijvaardigheid of handelen beïnvloeden, laat dit dan altijd aan ons en aan de leidinggevende weten.
Schoonmaken en opruimen van de werkplek
Wanneer het werk erop zit, is de dag nog niet voorbij. Zorg dat jij en collega’s aan het einde van iedere werkdag ook netjes jullie werkplaats opruimen. Daarbij is het aan te raden om elke week op bijvoorbeeld de vrijdag, een gezamenlijke schoonmaak in te plannen. Van het schoonmaken van de steigers tot aan het opruimen van overtollig materiaal en aanvegen van de vloeren. Door hiervan een gewoonte te maken verbeter je de algehele veiligheid op de werkvloer. Zo kan niemand struikelen of uitglijden over rondslingerend afval.
Veilig werken in de bouw, dat doe zo!
Natuurlijk ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar samen houden we de bouw voor iedereen veilig. Houd rekening met de veiligheidsvoorschriften, deel tips met elkaar over gevaarlijke situaties en geef zelf vooral het goede voorbeeld.
Wil je meer weten over veiligheid in de bouw? Neem dan eens contact op met een van onze experts!