Click here to revoke the Cookie consent

Zij-instromen naar de bouw? Lees het verhaal van Jan Willem!

Gepubliceerd op: 26-07-2023

Steeds meer mensen maken op latere leeftijd de switch naar de bouw. Zo is Jan Willem Gispen (46) in oktober 2022 begonnen aan de opleiding tot timmerman nadat hij meer dan vijftien jaar werkte in een leidinggevende functie.

Hoog in de boom

Gispen is op jonge leeftijd in een leidinggevende functie terechtgekomen. Na zijn studie startte hij in een callcenter waarna hij snel leidinggevende van de afdeling werd.
Uiteindelijk kwam Gispen terecht bij een commercieel bedrijf en hield het daar bijna vijftien jaar vol. Hier bekleedde hij verschillende functies, van leidinggevende tot aan zijn laatste functie: associate director. In deze functie gaf hij indirect leiding aan 35 medewerkers in een internationaal team. 

Werkgeluk

Ondanks zijn goede baan als manager en het daarbij behorende salaris, merkte  Jan Willem op het laatst dat zijn werk hem niet langer gelukkig maakte.  Zijn carrièreswitch noemt hij dan ook een noodgedwongen keuze. Het bedrijf veranderde en hij merkte dat hij moeilijk mee kon veranderen. De voldoening in zijn werk verdween (mede door de corona periode), hij besloot om het roer om te gooien en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Eén waar zingeving en voldoening boven aan het lijstje stonden.

Draai vinden in de bouw

In deze periode hielp hij een vriend met het verbouwen van een woning. Iedere avond kwam hij met een grote glimlach terug van het klussen. Het duurde ook niet lang voordat zijn vrouw hem vroeg: "waarom ga je hier niet iets mee doen?’’. 

Het financiële plaatje

Voordat je de keuze maakt om te switchen van baan, is het belangrijk om alles van tevoren op een rijtje te zetten zoals de financiële consequenties. Gispen had een goede baan waardoor hij maandelijks een goed salaris mee naar huis nam. Na alles op een rijtje gezet te hebben, kwamen Gispen en zijn vrouw tot de conclusie dat het haalbaar is om een deel salaris in te leveren voor meer werkgeluk. De woorden van zijn vrouw: "Ik heb liever elke dag stamppot met een gelukkige vent naast mij, dan biefstuk met iemand die niet gelukkig is.” Dit werd dan ook de strekking van het verhaal. Hij beseft dat deze afweging geen makkelijke is, en dat niet iedereen in de positie is deze keus te maken.

‘’Met deze combinatie van werken en leren kan ik weer vader en echtgenoot zijn, dat is onbetaalbaar.”

Voorheen werkte Jan Willem 50 tot 60 uur per week. Nu vindt hij het heerlijk dat hij om 15.45 uur het hek achter zich sluit  in plaats van door te werken tot 's avonds laat. “De tijd die ik nu heb voor vrouw, kinderen en mezelf is onbetaalbaar”, vindt Jan Willem. 

Op zoek naar een passende baan

Op het financiële plaatje na, neem je uiteraard een hoop dingen in overweging. ‘’Ik heb meer dan vijftien jaar ervaring in een leidinggevende functie, je bent ook snel geneigd om een baan te zoeken in het gebied waarin je zat. Nadat ik alles goed had overwogen ben ik gaan zoeken in mijn netwerk en ben via via terechtgekomen bij TEAM Personeel. Na een aantal gesprekken heb ik de keuze gemaakt om te starten aan de opleiding tot timmerman (MBO, niveau 2).”

Het beginnen aan de opleiding

Gispen geeft aan dat het erg wennen is om weer naar school te gaan, maar vindt de aansluiting met zijn leerwerkplek erg goed. De studiebelasting vindt hij ook erg goed te doen. Elke dinsdagmiddag- en avond is er school.

Wat Jan Willem erg fascineert is het maken van bouwtechnische tekeningen. "Het is een uitdagend onderdeel van het vak dat ook erg belangrijk is voor het vergroten van je ruimtelijk inzicht. Het vertalen van tekeningen gaat me dan ook al goed af.”

Onlangs wilde een vriend van Jan Willem een tuinhuis bouwen en is Jan Willem naar zijn leraar gegaan voor wat uitleg. Hoe zet ik een idee goed op papier? Wat komt er allemaal bij kijken om een tuinhuis te maken? “Na advies van mijn leraar ben ik thuis direct aan de slag gegaan met tekenen. Uiteindelijk kijk ik er erg naar uit om tekeningen digitaal te maken. Dit vind ik prettiger en efficiënter werken.”

Werken en leren

Als BBL-leerling is het verplicht om een aantal keuzedelen binnen het vakgebied te behalen. Het mooie van keuzedelen is dat je de mogelijkheid krijgt om extra uitleg te krijgen over een bepaald vak of onderwerp, elk afgerond keuzedeel wordt vermeld op het diploma.
Gispen volgt momenteel het keuzedeel tegelzetten, dit bevalt hem erg goed. Tevens volgt hij het keuzedeel Arbo & Veiligheid, dit is een verplicht keuzedeel in het eerste leerjaar.

Gispen zit in een leuke en gevarieerde klas, gemixt met zij-instromers en jongere leerlingen. “Wat wel even wennen was, is dat mijn kinderen net zo oud zijn als een aantal van mijn klasgenoten." Hier merkt hij wel verschil in. "Je merkt een groot verschil tussen de leerlingen die zelf de keuze hebben gemaakt om te gaan leren en de leerlingen die van hun ouders verplicht zijn te leren.”

Wel is Gispen ervan overtuigd dat de leerlingen die een achtergrond hebben in de bouw een voorsprong hebben. ‘’Er komen zo nu en dan onderwerpen aan bod waarvan ik het bestaan nog niet wist. Gelukkig hebben mijn leraren en leermeesters altijd een antwoord op mijn vragen. Ook vind ik het erg fijn dat mij al veel wordt toevertrouwd door mijn leermeesters en collega’s. Als je als leerling veel interesse en motivatie toont krijg je al snel veel verantwoordelijkheden, ook mag je dan vaker zelfstandig aan de slag.’’ 

Wat ga je na de opleiding doen?

‘‘Na de opleiding wil ik meer werkervaring opdoen en wellicht voor mezelf beginnen. Het lijkt mij erg leuk om van a- tot z een renovatie- of verduurzamingsproject op mij te nemen. Het mooie aan het timmeren is dat je oplossingsgericht werkt. En als ik iets niet begrijp, zoek ik het op óf vraag ik het. De keer daarop kan ik het zelf, waardoor ook mijn praktisch inzicht weer wordt vergroot.’’

Werken en leren bij TEAM Personeel

Als je via TEAM Personeel je opleiding tot timmerman volgt, ga je niet met lege handen op pad. Ook goed om te weten: TEAM Personeel betaalt de opleiding van al haar leerlingen! 

‘’Wat ik erg fijn vind aan TEAM Personeel is het informele contact; vanaf het eerste gesprek ervaarde ik direct een fijne klik tussen mij, de contactpersoon én het bedrijf. Ook vind ik het erg fijn dat ze makkelijk te bereiken zijn als ik een vraag heb. Tevens vind ik het Whatsapp-nummer erg fijn van TEAM Personeel. Als ik geen tijd heb om te bellen stuur ik een bericht en heb ik altijd snel een reactie. Ook het digitale portaal van TEAM Personeel vind ik erg eenvoudig, je vult je uren en kilometers in, en klaar!’’

Als leerling bij TEAM Personeel ga je niet met lege handen op pad, je kan rekenen op:

  • Een gereedschapskist vol met handgereedschap;
  • Een set met elektrisch handgereedschap (Makita);
  • Een goed kledingpakket;
  • PBM’s;
  • Een VCA-cursus, indien je nog geen VCA-Basis hebt behaald.

Hoe bevalt het tot nu toe?

‘’Het grootste verschil tussen mijn vorige baan en mijn nieuwe baan is dat ik nu meer dingen afrond, bij mijn vorige baan ben ik aan veel dingen begonnen maar ik kreeg nooit de kans om het af te maken. Nu verricht ik veel timmerwerk dat zichtwerk is en dat dus aan het eind van de dag is afgerond.’’

Ook vindt Gispen de structuren, de werktijden en de vakanties in de bouw erg fijn, dit biedt hem veel ruimte voor vrienden en familie.

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

‘’Dat is een erg goede vraag! Eigenlijk zijn er meerdere scenario’s: werken bij een aannemer,  ik start een eigen onderneming óf mijn vrouw en ik runnen een B&B in het buitenland.

Bij alle scenario’s komt mijn opleiding goed van pas, dat is dus al mooi meegenomen voor in de toekomst. Maar eerst wil ik mijn kilometers maken in de bouw, ervaring opdoen en veel leren.’’

Maak jij ook de stap?

Voel jij je aangesproken om een carrièreswitch te maken? Of wil je meer informatie over de opleidingsmogelijkheden? Neem dan contact met mij op: 06 27 85 74 67 of mail naar rick@teampersoneel.nl.