Click here to revoke the Cookie consent

Dit is wat een timmerman dagelijks doet!

Gepubliceerd op: 15-02-2023

Dit is wat een timmerman dagelijks doet

Ben je erg handig met je handen en vind je het leuk om aan verschillende projecten te werken? Dan is het vak timmerman wellicht iets voor jou. Hier lees je alles over wat een timmerman precies doet en welke vaardigheden je nodig hebt om als timmerman aan de slag te gaan.

Wat doet een timmerman precies?

Een timmerman houdt zich bezig met veel verschillende werkzaamheden. Over het algemeen is een timmerman een vakman die verantwoordelijk is voor het bouwen, renoveren en onderhouden van objecten en bouwwerken. 

Over welke vaardigheden moet een timmerman beschikken?

Je hebt een breed takenpakket als timmerman en verschillende verantwoordelijkheden. Om die goed uit te voeren, moet je over een aantal (technische) vaardigheden beschikken.

Eén van de belangrijkste vaardigheden is het lezen en interpreteren van bouwtekeningen. Dit is van groot belang om te weten hoe het bouwproject eruit moet zien en om te begrijpen hoe de onderdelen samenwerken. Daarnaast moet je als timmerman over de juiste kennis van constructieprincipes beschikken.  Denk aan hoe belastingen op verschillende structuren werken, hoe de sterkte van materiaal beïnvloed wordt door vocht en hoe bijvoorbeeld houten structuren kunnen worden versterkt. Wel zo handig als je dan ook over de juiste gereedschapskennis beschikt. En belangrijker, hoe je deze moet gebruiken. Zo moet je bijvoorbeeld weten hoe een cirkelzaag, een boormachine en een zaagtafel werken. Veiligheid gaat daarbij altijd voorop. Als timmerman is het essentieel om veilig je gereedschap te gebruiken én te onderhouden. Doe je dat niet, dan creëer je een onveilige situatie op de werkvloer.

Timmerman: samenwerking en TEAM

Als timmerman werk je natuurlijk niet alleen. Sterker nog, werk je goed samen met het team dan rond je projecten sneller en succesvol af. Gedurende het project zal je dan ook verschillende professionals tegenkomen. Samen zorg je ervoor dat de bouwplannen veilig, functioneel en esthetisch aantrekkelijk zijn.

In de tweede fase, wanneer de bouw begint, werk je als timmerman ook nog met andere experts samen. Van metselaar en stukadoor, tot de elektriciens. Als team zorg je dat het project volgens de planning verloopt. Dit vereist goede communicatie en een goed begrip van hoe elke discipline werkt. Tijdens het project zal je als timmerman ook samenwerken met projectleiders en uitvoerders om ervoor te zorgen dat het project op tijd én binnen budget wordt afgerond. Dit betekent dat je moet kunnen plannen en organiseren.

Aan de slag als timmerman? Dit zijn de voordelen

Er zijn verschillende redenen waarom een carrière als timmerman een uitstekende keuze kan zijn, hieronder een paar voorbeelden:

  • Vraag: er is momenteel een tekort aan vakmensen in de bouw, waaronder timmermannen. Er is daarom veel vraag naar timmermannen. Daarnaast moeten er constant nieuwe gebouwen en constructies worden gebouwd en bestaande gebouwen worden gerepareerd en gerenoveerd. Dit biedt veel kansen voor werkgelegenheid en groei in je carrière.
  • Veelzijdigheid: je werkt als timmerman aan een breed scala van projecten, van nieuwbouwprojecten tot renovatieprojecten, waardoor de baan nooit saai wordt. Dit biedt de mogelijkheid om jouw vaardigheden en interesses te ontplooien in een aantal verschillende richtingen.
  • Creativiteit: als timmerman krijg je de kans om creatief te zijn en mee te werken aan unieke projecten, van nieuwbouw tot renovatie en van onderhoud tot restauratie.
  • Zelfstandigheid: je werkt vaak zelfstandig of in kleine teams, waardoor er een hoop ruimte is voor jouw eigen creativiteit en inbreng.
  • Voldoening: het leuke van het werk als timmerman is dat je altijd een tastbaar resultaat krijgt. Je werkt aan kleine of grote bouwprojecten vanaf de grond tot aan voltooiing.
  • Opleidingsmogelijkheden: als timmerman kun je alle kanten op wat betreft specialisatie. Daardoor zijn er veel opleidingsmogelijkheden beschikbaar. Zo verbeter je non-stop jouw vaardigheden en kennis.

Ben je op zoek naar een uitdagende baan als timmerman? Onze experts helpen je graag verder!