Zoek vacatures

BTW verlegd – regeling voor ondernemers en zzp’ers

11 november 2022 — Heb jij weleens van btw-verlegging gehoord? Met name ondernemers en zzp’ers in de bouw maken hier gebruik van. In dit kennisartikel leggen we je precies uit wat btw-verlegging is, hoe het werkt én in welke situaties je hiermee te maken kan krijgen. Er is een kans dat je hier ook mee te maken krijgt als je een opdracht krijgt via TEAM Zzp.

Geschreven door Ronald de Vries

Btw-verlegd: wat is het?

Eigenlijk zegt het woord het al: bij btw-verlegging wordt de btw op de factuur overgedragen van de ene partij naar de andere. Van zzp’er naar afnemer bijvoorbeeld. Dat betekent dat de producten of diensten die je hebt geleverd, zonder btw op de factuur komen te staan. Maar moet je dan geen btw rekenen over de producten of diensten die je zojuist hebt geleverd? Tuurlijk, alleen verleg je deze naar de afnemer. De eindgebruiker is dan verantwoordelijk voor het betalen van de btw.

Hoe ziet btw-verlegging eruit?

Het verleggen van btw doe je door op de factuur ‘btw verlegd’ te vermelden. Hierbij is het belangrijk dat je het btw-identificatienummer van de afnemer op de factuur vermeld én het btw-tarief van het product of dienst aangeeft. De btw verleg je daarbij altijd over het totaalbedrag van de factuur. Dat betekent dat je niet alleen btw verrekent over de werkzaamheden of geleverde producten, maar ook over vergoedingen zoals reiskosten.

Btw-verleggingsregeling en btw-aangifte: zo werkt het

Of je nou zelf btw verlegt of dat iemand anders zijn of haar btw naar jou verlegt, ga je je btw-aangifte doen dan zijn er een paar zaken waar je op moet letten:

  • Wanneer de btw naar jou is verlegd

In deze situatie moet je bij de btw-aangifte aangeven hoeveel btw er precies is verlegd. Tel alle facturen waarin de btw naar jou is verlegd bij elkaar op en vul de uitkomst in bij rubriek 2 ‘Verleggingsregelingen binnenland’ of bij rubriek 4 ‘Prestaties uit het buitenland aan u verricht’.

  • Wanneer jij de btw verlegt naar een ander

Vul bij je aangifte aan voor welke omzet je precies btw hebt verlegd. Dit kan bij rubriek 1 ‘prestaties binnenland’ of bij rubriek 3 ‘prestaties buitenland’.

Btw verleggen in de bouwsector

Het verleggen van btw is een veelgebruikte constructie in de bouw. Hoofdaannemers nemen de klussen aan en huren vervolgens zzp’ers, ook wel onderaannemers, in. In deze situatie moet de onderaannemer, jij als zzp’er, de btw verleggen naar de hoofdaannemer. Goed om te weten is dat jij als zzp’er altijd verantwoordelijk bent voor de btw die je verlegt. Controleer daarom goed of degene naar wie je de btw verlegt hier daadwerkelijk voor in aanmerking komt. Zo voorkom je fouten in een later stadium. Weet je niet zeker of je voor btw-verlegging in aanmerking komt? Ga dan naar de site van de Belastingdienst.

Btw verlegd en TEAM Zzp

Scoor je een opdracht via TEAM Zzp? Met bovenstaande uitleg weet je nu wat btw-verlegging is, of je hiervoor in aanmerking komt en op welke zaken je allemaal moet letten bij het verleggen van de btw. Wil je meer weten of liever met een expert in gesprek?  TEAM Zzp kijkt graag met je mee. Neem contact op via deze link of bel ons via (050) 313 63 65. Wil je zeker weten of je een goede factuur opstelt? Lees er hier alles over in ons kennisartikel: Aan de slag als ZZP’er? Zo stel je de perfecte factuur op!​

Let op. Gebruik je de verleggingsregeling bij een opdracht van TEAM Zzp. Vergeet dan niet op de factuur naar TEAM Zzp ons btw-nummer te vermelden: NL855517955B01.

Over TEAM Zzp

Wij zorgen ervoor dat jij, de zzp’er, gekoppeld wordt aan de leukste en mooiste klussen in het Noorden! Wij zijn meer dan een betrokken bemiddelaar tussen twee partijen. Wij zijn een kennis- en sparringpartner, zowel voor zzp’er als voor opdrachtgevers.

Wil je nóg meer weten, lees hier meer over Zzp-bemiddeling of lees meer in onze Kennisbank. Bij vragen kan je altijd contact met ons opnemen via telefoonnummer 050 313 63 65 of een mail sturen naar administratie@teamzzp.nl.

Bekijk onze opdrachten voor alle actuele uitdagingen die wij klaar hebben staan voor jou.

Wil je meer leren over het ondernemerschap, administratie en het scoren van nieuwe opdrachten? Wij vertellen je er hier alles over!

Geschreven door Ronald de Vries
Terug naar overzicht

Gerelateerde berichten

Duurzame Inzetbaarheid bij TEAM Personeel

Stichting DOORZAAM helpt uitzendkrachten bij TEAM Personeel bij hun duurzame inzetbaarheid door middel van diverse ondersteuningsprogramma’s. Een van de belangrijkste initiatieven is de Scholingsvoucher, waarmee teamkrachten financiële ondersteuning krijgen om zich verder te ontwikkelen. In dit artikel lees je hoe je in aanmerking komt en hoe je een voucher aanvraagt.

Lees bericht

Verplichte AOV voor Zzp’ers?

De Nederlandse overheid werkt aan een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Dit initiatief is bedoeld om zzp'ers beter te beschermen tegen de financiële risico's bij arbeidsongeschiktheid. Hoewel de exacte invoeringsdatum nog niet is vastgesteld, wordt verwacht dat de verplichting op zijn vroegst in 2027 van kracht wordt.

Lees bericht

Zwaarwerkregeling voor zware beroepen bij TEAM Personeel

Vanaf 1 januari 2025 kun je als uitzendkracht via TEAM Personeel gebruikmaken van de zwaarwerkregeling. De regeling loopt tot en met 31 december 2025. Wat er na 2025 gebeurt, hangt af van nieuwe afspraken tussen vakbonden, werkgeversorganisaties en de overheid. Dit geldt specifiek voor uitzendkrachten die als vakkracht in de bouwsector werken, onder de cao Bouw & Infra vallen en deelnemen aan bpfBOUW.

Lees bericht

Voordelen NEN 4400-1 en VCU certificering

Bij TEAM Personeel hechten we veel waarde aan betrouwbaarheid, transparantie en veiligheid. Daarom zijn we NEN 4400-1 en VCU gecertificeerd. Deze certificeringen bieden belangrijke voordelen voor zowel werknemers als opdrachtgevers.

Lees bericht
Sluiten

Aanmelden vacature alert

Ontvang als eerste de vacatures in je mailbox. Wij zullen niet je mailbox doen overstromen.